MI VAGYUNK ŐK — kiállítássorozat és midissage

Fecsó Andrea és Máthé Zsuzsa Sedah festményeiből rendezett páros kiállítás anyaga MI VAGYUNK ŐK címmel került bemutatásra 2017-ben Lengyelországban három, Magyarországon egy alkalommal. Az eseménysorozatot Budapesten a Szimpla Kertben egy élő festés performansz zárta a MoMo Art Csoport tagjainak közreműködésével.

Elsőként Krakkóban a Magazyn Kultury-ban kapott otthont az anyag. A kiállítás megnyitójára január 11-én került sor, ahol a vendégeket Máthé Zsuzsa Sedah és Emilia Gąsienica-Setlak lengyel festőművész és kurátor köszöntötte.

A Magazyn Kultury egy igazán élő kulturális helyszín, így számos esemény és koncert díszletéül szolgáltak a festmények, az egy hónapos meghosszabbításnak köszönhetően egészen március végéig.

A “MI VAGYUNK ŐK” koncepcióban annak a felismerése öltött testet, hogy minden egyes festmény, a képeken megjelenő figurák és eljátszott szerepek mi magunk vagyunk. Legyen az pozitív vagy negatív, gyilkosé vagy áldozaté, a szerepeket megformáló tapasztalatok mind a saját életünkből származnak. Illetve nem csak a sajátunkból, hiszen bármennyire próbálunk is elképzelni egy olyan életformát, amiről biztonsággal merjük azt mondani, hogy távol áll tőlünk, nem tudunk mást tenni, mint hogy ezeknek a “másoknak” a bőrébe bújva bizarr multiperszonális önarcképekben festjük meg és summázzuk az élettel kapcsolatos tapasztalatainkat. És itt jön az igazi kérdés: van-e olyan ember egyáltalán, aki nem kapcsolódik a többiekhez valamilyen módon? Mondhatjuk-e azt, hogy ami másokkal történik, az minket nem érint, csakis őket, és hogy MI elkerülhetjük a következményeket? Nem mondhatjuk, mert MI VAGYUNK ŐK.

 

A kiállítás második alkalommal Varsóban, a Zbawiciela téren található Galeria Funky-ban került bemutatásra. A megnyitót április 1-jén tartották meg.

A vendégeket Edward Dargiewicz a Galeria Funky vezetője köszöntötte.

Az alkotókat elkísérte a MoMo Art Csoport több tagja is. Közülük Benkő Zsolt a kiállításmegnyió alkalmából szaxofonjátékával reflektált a képekre.

 

A harmadik állomás Varsóban Agata Oryszyn szervezésében a Winny Przystanek volt, ahol  június 29-től tekinthették meg a festményeket az érdeklődők.

A lengyelországi eseménysorozat lebonyolításában nyújtott segítségükért külön köszönettel tartozik a MoMo Art Csoport Emilia Gąsienica-Setlak, Arkadiusz Świderski és Agnieszka Gzyl lengyel festőművészeknek, valamint Marcin Mythrone Setlaknak!

 

Ősszel visszatértek a képek Magyarországra, és november 7-től a budapesti Szimpla Kert falaira kerültek fel.

 

A kiállítássorozat november 24-én a MoMo Art Csoport tagjaival közösen rendezett összművészeti performansszal zárult. A két festőművész – már nem első alkalommal – egy közös kép élőben történő megfestésére vállalkozott, melyhez a zenei inspirációt Benkő Zsolt (szaxofon, elektromos zongora) és Nagy Gergely (Noisemaker elektronikus hangszerek) rögtönzözték, Bodó Krisztina író, költő pedig szövegrészleteiből olvasott fel, melyeket a festők és zenészek itt hallottak először. 

 

Videó a performanszról: