FIKTÍV FRUSZTRÁCIÓ — Dudás Kriszta kiállítása a Görbe Bögrében

Dudás Kriszta alkotásaiból látható kiállítás 2017 novemberétől Budapesten – a Palotanegyed szívében – a Rökk Szilárd utca 3. szám alatti Görbe Bögre kávézó galériáján. A tárlatot, mely a MoMo Art Csoport szervezésében jött lérte, Szilágyi Rudolf képzőművész nyitotta meg.

Dudás Kriszta 1984-ben született, Budapesten. Festészet iránti szeretete az egri Eszterházy Károly Főiskola, Vizuális Művészeti Tanszékén folytatott tanulmányainak, tapasztalatainak köszönhetően alakult ki. Tanáraitól – akikre a mai napig felnéz – rengeteget tanulhatott. Szurcsik József adta meg számára a kellő alapokat, majd Mester tagozaton Bukta Imre mélyítette el a megszerzett tudást. Emellett egy olyan légkör vagy csapat/barátok vették körül, akik inspirálóan hatottak rá és ösztönözték.

Festészetből nőtte ki magát Krisztánál a kollázsolás, amely technika már gyerekként is foglalkoztatta, de úgy érzi, ehhez érnie kellett. Ma már nagyon ritka, hogy ne ezt a technikát alkalmazza. Bár nagyon kedveli a fotózást is, de sosem tartotta ezeket a munkákit befejezettnek. Ez az alkotási folyamat segítette hozzá ahhoz, hogy össze tudja hangolni őket és ki tudja fejezni mindazt, ami benne motoszkált. A folyamat is egyfajta rituálé számára: a tépés, karcolás és a finomabb ecsetvonások kontrasztja megadja neki azt a párhuzamot, amely nélkül nem érezné teljesnek a képeket. Véleménye szerint sokszor a mondanivaló, ki is harcolja magának ezt a fajta fizikai megközelítést.

Témái változnak, olykor komolyabbak, olykor hogy személyesebbek, de van, hogy csak egy aktuális motívumrendszert boncolgat. Általában egy koncepció szerint viszi véghez a folyamatot. Fontos számára, hogy az állandó kísérletezés életben tartsa lelkesedését.

Részlet a megnyitó szövegéből:

“Dudi fiktíven frusztrált szituációi között vannak mély tartalmak, de ugyanúgy fontos szerepe marad a játékosságnak, az alkotás tiszta örömének. Mivel maga a folyamat sokkal fontosabb, mint a mű, fontos, hogy tudjunk sírni, nevetni, megkönnyebbülni alkotás közben… néha meg csak a kenni-vágni, a színek harmóniájával megteremteni, örülni a fröcskölő festéknek, a szóró-festék illatának, az anyagok összeolvadásának. A falon látható művek, sokszor harsány színek és geometrikusformák finom összefonódása érezhető. Hangulatuk pozitív, és szépséget hordoz, valódi indíttatásával nem feltétlenül azonos módon.. Szintén az a fontos, hogy ez bennünk mivé áll össze, hiszen magunkból indulunk ki, és kell, hogy visszatérjünk, már új élményekkel együtt. Dudi ehhez ad nekünk egy szikrát, képein keresztül, a többit már ránk bízza. A kiállítás címe utalás is arra a környezetre, arra a világra, amely ezt hozza létre.”

A kiállítás megtekinthető 2018. január 18-ig.