MARI ÉS A PLÜSSÖK — Erdős Mária Éva kiállítása a Kredencben

MARI ÉS A PLÜSSÖK címmel nyílt meg Erdős Mária Éva kiállítása a Kredencben 2017. augusztus 2-án este a MoMo Art Csoport szervezésében. A plüssök és a velük ábrázolt történetek 2 hónapon át tekithetők meg Budapesten, a Rottenbiller utca 8. szám alatti Bistro falain.

Erdős Mária Éva a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola rajz-tagozatán, majd festő szakán végezett 2007-ben. 2016-ban jelentkezett felvételre a MAOE-hoz, ahol tagságot szerzett. 2007 óta foglalkozik plüssökkel. Az első tárgy, amit otthon beszkennelt, egy plüss Alf volt. Szkennelés közben elhomályosult, ami nem érdekelte és kiélesedett, amit fontosnak tartott. Kezdetben a tekintet volt a lényeg számára, később a mozdulat, majd a környezet. A plüssök segítségével érzéseket és gondolatokat közöl.

A Mari és a plüssök című kiállítás Erdős Mária Éva 2007-2017-ig terjedő főbb munkáit mutatja be.

A kiállítást Uzsaly Márton festőművész nyitotta meg, az ő gondolatai az alkotásokról:

“Saroktól sarokig haladva, mint a nyomtató… Virtuóz, frappáns anyagkezelés, leheletfinom pontosság. Aki így kezeli a festészet eszközeit, joggal lehet büszke rá – gondolhatnánk. Nos a büszkeség szavaira hiába vártam, ahogy arra is, hogy kézzel fogható magyarázatot kapjak a kérdésemre a témaválasztás miértjét illetően. Mikor megkérdeztem Marit, hogy miért pont a plüssök, és miért ez az aquarellszerű festésmód, azt válaszolta, ha beszélni tudna a festészete témáiról, inkább írónak ment volna, nem festőnek. Író ugyan én sem vagyok, de az érdeklődő befogadó szemével nézve a következő fogalmak jutnak az eszembe: Játék, társ, történet. A játék a gyerekkor megidézője. Talán mindenki emlékszik az élményre, mikor egy apró szőrös valamit kineveztünk szórakozásunk tárgyának, vele éltünk át képzeletbeli kalandokat, hozzá ragaszkodtunk, mi több, megszerettük. Tárgy volt, de kicsit személy lett, azzá tettük a magunk számára. Így hát társunkká vált, történetünk része lett. Valós, és fiktív történeteink szereplője, mint ahogy a képeken is látható. A jelenet mindig időben zajlik, a látottaknak múltja van, az eseménynek számtalan kibontakozási lehetősége adódhat. A képek kiindulópontok, a fantázia tere határtalan. Így mindenkit hív a kiállítás, kalandos történetszövésre, emlékidézésre, játékos rácsodálkozásra.”

Erdős Mária Éva weboldala: http://mariblogol.blogspot.hu

A kiállítás megtekithető 2017. október 6-ig a Kredenc Bistro-ban: Budapest, Rottenbiller u. 8, 1074.