PROJECT COINCIDENCE — csoportos kiállítás a Kredencben

Három nemzet művészeinek közösen megalkotott képeiből látható kiállítás a MoMo Art Csoport szervezésében Budapesten, a Rottenbiller utca 8. szám alatti Kredencben. A projekt Emilia Gąsienica-Setlak lengyel festőművész kezdeményezésére jött létre, ő invitálja együttes alkotásra művésztársait. 

“Az angol “Coincidence” (“Egyidejűség”) szó a meghatározás szerint több esemény egyidejű történését jelenti. Ez az, amire a 2015-ben általam indított művészeti projekt címe utal, melynek keretében több festővel is együtt alkothattam, dogozhattam. Az egyidejűség (Coincidence) alatt gyakran értenek egy bizonyos véletlenszerű együttállást is, de egy egyértelműen szándékolt kreatív folyamat esetében, tehát a festés esetén is, a véletlenszerűség kizárt, vagy legalábbis kizártnak kell tekintenünk. Honnan is jön tehát a „Project Coincidence” (“Egyidejűség Projekt”) gondolata? A kiindulás Mariusz Dydo „Pictus” című szobra volt, melyet együttes kiállításunk során a krakkói Miasto Sztuki galériában megfestettem. Az együttes, közös munka lehetősége rendkívül inspiráló hatással volt rám, miközben persze ijesztő módon felidézte Van Goghot, Gauguint és a Sárgaház ötletét is.
Nem sokkal később kialakult a szélesebb körű együttfestés koncepciója is. A több, különböző helyen és formában testet öltő művészi együttműködés eredményeképpen létrejött alkotások társszerzői: Ashley Collin, Angelika Galus, Kamila Iwańska, Paweł Igielski, Agnieszka Gzyl és Máthé Zsuzsa Sedah. A folyamat spontán, mégis nehéz feladatnak bizonyult, de a végeredmény örömteli volt. Egy teljesen másik világot láttunk meg.
Az egyértelmű esztétikai meglátások ütközése a verbális kommunikáció hiányosságaival rákényszerített minket, hogy elsősorban a festés eszközével kommunikáljunk. Munka közben szavainkat, elképzeléseinket ecset segítéségével próbáltuk meg felvázolni. Volt, mikor ez a keletkezés pillanatában történt, míg máskor az ötletek megvalósítása ráérősen, folyamatként következett be, vizuális üzenetváltásokat felidézve, amikor a vásznon megjelenő minden egyes következő fázis sorsa csakis az egyetlen, éppen aktuális szereplőtől függött. Az üzenetváltás részben véget ért. Egyes részeket még meg kell írnunk. Eközben a műalkotások eredeti szerzője szerint elkészült kompozíciókban létrejött az egymásra hatás jelensége. A kísérlet azt volt hivatott feltárni, hogy a legutolsó, és egyben egy kívülállótól érkező szó teljesen meg tudja-e változtatni a festmények üzenetét. E komoly bizalmat igénylő feladat elvégzésére Kamila Iwańskát kérték meg. Ily módon a portrék sorozata absztrakciók sorozatává vált.
Ennyit sikerült elérnünk egy kicsit több mint másfél év alatt. A köztünk kialakult fogalmi és kompozícióbeli viszonylatok egy olyan szinergiát hoztak létre, amely más személyiségekhez, érzékenységekhez és alkotási folyamatokhoz vezetett el minket, melynek a festővásznon megjelenített, kézzel fogható bizonyítékát ezúton először mutatjuk be nyilvánosság előtt. A tárlat egyben feljegyzés arról a rendkívüli, olykor az őrület határát súroló erőfeszítésről, melyet sok és sokféle, nem pusztán pozitív emócióval érleltünk ki magunkból, és amelynek legfontosabb szerepe számunkra az a tisztelet és alázat, amelyre mindez megtanított minket, valamint az azt követő megelégedettség. Annak teljes tudatában, hogy nem vagyunk sem az elsők, sem az utolsók, akik ezen az úton jártak, ezúton bemutatjuk annak a belső énünknek egy lenyomatát, amely magában őrzi mindazt, ami köztünk, a művészek között visszafordíthatatlanul megtörtént.
U.i.: A „Project Coincidence” története nem ért itt véget. Egyre másra indulnak el az új szálak, és újabb szereplőkkel gazdagodik a történet… Remélem, hamarosan módunk lesz bemutatni egy újabb fejezetet.”

Emilia Gąsienica-Setlak

Az alkotók:

* Ashley Collin – sz. 1988., Birmingham, Anglia. Tanulmányok: Falmouth University School of Art, Cornwall; további tanulmányok Stass Paraskos ciprusi fetőművész műhelyében. Kizárólag absztrakt festészettel foglalkozik.

* Angelika Galus – sz. 1976., Krakkó, Lengyelország. Tanulmányok: Krakkói Pedagógiai Egyetem képzőművészet szak, ahol mestere Prof. Stanisław Sobolewski volt. A valóság határait súroló képi vilég. Figuratív megfogalmazással, de a mágikus realizmus elemeivel gazdagítja képeit.

* Kamila Iwańska – sz. 1984., Krakkó, Lengyelország. Tanulmányok: Krakkói Képzőművészeti Egyetem festő szak. Festéssel, rajzzal, kerttervezéssel és művészetoktatással foglalkozik.

* Paweł Igielski – sz. 1971., Krakkó, Lengyelország. Művészi fotózással foglalkozik. A valóság hű ábrázolása érdekében a digitális és az analóg technikát egyaránt használja. Eredeti kiindulása, a reklámfotózás révén törekszik az őt körülvevő világban a fények és az emberek természetét a fotózáson keresztüli feltárni.

* Agnieszka Gzyl – sz. 1972., Varsó, Lengyelország. Tanulmányok: Łódź-i Képzőművészeti Egyetem formatervezés és építészet szak. Építészként, belsőépítészként és formatervezőként dolgozik. Festőként különböző technikák és anyagok felhasználásával ötvözi a digitális grafikát és a szilikon használatát. Jelenleg a Łódź-i Képzőművészeti Akadémián interdiszciplináris PhD fokozatának megszerzésén dolgozik.

* Zsuzsa Sedah Máthé – sz. 1964, Budapest, Magyarország. Tanulmányok: Bezalel Művészeti Akdémia, Jeruzsálem, festő szak. Előképzés a Képzőművészei Főiskola (Budapest) tanfolyamain. A különböző stílusok és stíluselemek kommunikációs üzenethordozóként való integrálása és felhasználása jellemzi.

* Emilia Gąsienica-Setlak – sz. 1986, Zakopane, Lengyelország. Tanulmányok: Krakkói Képzőművészeti Egyetem festő szak, ahol mesterei Prof. Teresa Korkowska-Rzepecka és Prof. Leszek Misiak voltak. Festéssel és műhelygrafikával foglalkozik. Művészi érdeklődési területei legfőképp a színdinamika, a tömör kompozíció, és ezeknek a környezettel való szintézise.

Bővebb információk a Project Coincidence-ről: https://catepillart.wordpress.com/project-coincidence/

A kiállítás megtekinthető 2017. február 3-tól április 7-ig a Kredencben.