MEGNYILATKOZÁS — Agnieszka Gzyl kiállítása a Görbe Bögrében

Agnieszka Gzyl lengyel festőművész szilikonnal készített festményeiből látható kiállítás a MoMo Art Csoport szervezésében Budapesten – a Palotanegyed szívében – a Rökk Szilárd utca 3. szám alatti Görbe Bögre kávézó galériáján. A különleges techikával készült alkotások nem csupán a szemek gyönyörködtetésére szolgálnak, meg is lehet tapintani őket.

Agnieszka Gzyl egy saját maga által kifejlesztett technikával festi a képeit, amellyel ennek az irányzatnak egyben úttörője is. A képekhez ipari szilikont használ – hagyományos festővásznon.

A festmények a szilikonnal festett felületeknek köszönhetően plasztikusak, ezért az alkotási folyamat során megjelenő érzelmek látássérültek és vakok számára is élvezhetőek, tapintás útján érzékelhetőek.

A gyermekek saját tapasztalataikból, a látás és a tapintás érzékletein keresztül sajátítják el ismereteiket az őket körülvevő világról. A gyerekek figyelmét ezekre az érzékletekre összpontosítva a környezetüknek megértését és az azzal való kommunikációt egyaránt növelhetjük. Agnieszka alkotásai a közönséget a gyermekekéhez hasonló játékra invitálják. Azáltal, hogy a képek tapinthatóak, hozzájuk lehet érni, egy kapcsolódási pontot létesít, amelyen keresztül a közönséggel kommunikációt kezdeményez, ahogyan azokat a tabukat is ledönti, amelyek szerint „a kiállított műtárgyakhoz hozzáérni tilos”.

Agnieszka Gzyl alkotásai nem csupán a látáskárosultak és vakok számára jelentenek kitapintható, majdhogynem 3D-ben érzékelhető, lágy faktúrákat: a testi fogyatékkal élők és autizmusban szenvedők számára is bátorítást jelentenek, hogy a műtárgyakkal a tapintás segítségével kapcsolatba lépjenek. Szinte magától értetődően következik, hogy gyermekek számára hasonlóképpen nyitottak az alkotások, hiszen a műalkotásokkal ilyen módon már nagyon korai időszakukban interakcióba kerülhetnek.

A kiállítás megnyitójára 2017. január 19-én este került sor. A közönség számára meglepetésként hatott, hogy a művésznő mindenkit invitált az alkotások megtapintására.

A megnyitó beszédet követően azonban csak tapogató embereket lehetett látni a galérián, nagy mosollyal az arcukon.

A kiállítás megtekinthető 2017. március 2-ig.

Bővebben az alkotóról: http://www.agnieszkagzyl.com/