IMPRO-VÍZIÓ performansz az Art Expo-n

Csoportunk festői meghívást kaptak a szeptember 26-27-én megrendezésre került Art Expo Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásárra, hogy fellépjenek egy performansszal, ahol újra élőben történő festészettel reflektálnak zenei improvizációra.

P1290818

 

P1290858

 

Az esemény a Dürer Rendezvényházban került megrendezésre, ahol 26-án délután Máthé Zsuzsa Sedah festett ez alkalommal is a bal, Fecsó Andrea pedig a jobb oldalon. A két festő most sem látta egymást munka közben, illetve a másik által készülő alkotást sem. Mindketten pusztán a zenére hagyatkozva dolgoztak. Rendkívüli dolog volt látni, hogy mégis szinte mindig egy időben nyúltak ugyanazokhoz a színekhez.

 

P1290824

 

A festők a zenei szekszió felével egy korábbi performanszon már léptek fel együtt. A mostani formáció azonban először állt egy színpadon, sőt, néhányuk először találkozott az életben is, meghagyva így a teret a totális esetlegességnek.

Hogy a fellépők nem ismerik egymást, ezt egyáltalán nem lehetett érzékelni, a négy zenész közötti összhang az első pillanattól kezdve megvolt.

 

P1290819

Eddie Taft – analóg szintetizátor és sequencer

 

P1290877

Várallyay Petra – hegedű

 

P1290835

Kertész Endre – cselló

 

P1290834

Süle Ferenc – percussion

 

P1290844

 

Az eseményen készült festményeken igen sok hasonlóság tűnt fel, melyen az alkotók is elcsodálkoztak. Máthé Zsuzsa Sedah képe “Egy szerelem története”, Fecsó Andreáé pedig a “Tűzfogó madár szerelembe esése” címet kapta. Mind a két alkotásban fő téma tehát a szerelem. A két kompozíción azonban a szerelmesek elhelyezése is azonosságot mutat, valamint mindkét képen talákozhatunk olyan figurával, aki könnyezik.

Igazán izgalmas folyamat egy-egy ilyen performansz, amikor a jelenlévő művészek kizárólag egymásra koncentrálnak, átadják magukat a közös teremtésnek, és hogy ez vizuálisan is ilyen mértékben meg tud nyilvánulni, az valóban meglepő.

 

P1290882

 

P1290883

 

Rövid összefoglaló videó az eseményről: